Mot ett ljusare diabetesliv

Experiment i mat och motion för 100% insulinOberoende

Bakgrund

Jag älskar mat! Min princip sedan inträdet av min diabetes har enligt rekommendation varit att korrigera blodsockerhöjningar med hjälp av insulin och träning. Som extremt intresserad av motion och hälsa, speciellt idrottande, var detta inte alls något problem för mig de 2 första åren som diabetiker. Dessa var även mina 2 första år som student vid Handelshögskolan i Stockholm.

Trots risken att bli inlagd på intensivträning om diabetes, vilket skulle strula till studierna en hel del redan under första året, klarade jag av att motverka blodsockerhöjningar STRÅLANDE genom extremt intensivt idrottande.

Läkarkontroller de 2 första åren visade i princip inga som helst spår av diabetesen efter att jag började idrotta ordentligt. Jag squashande som en tok, med 2-timmars pass minst 3 dagar i veckan, styrketränade därtill 2 dagar i veckan och åkte inlines regelbundet, 2-3 timmar i sträck när vädret tillät.

Därefter började mina äventyr till Colombia och diabetesen började sakta men säkert sätta sina spår. Som van snabbinsulinanvändare utan större behov av långinsulin tack vare mina intensiva och långa träningspass blev det en helomställning att börja använda långinsulin dagligen.

5 år senare: hemska värden!!! (Fixar figur inom kort).

Min första resa till Colombia 2003 började fint. Med en massa insulin med mig från Sverige och en tidig träningsrutin med ca 4 timmar salsa om dagen + ett genomsnittligt gymmande på circa 3-4 gånger i veckan de första månaderna tänkte jag aldrig att diabetesen skulle bli ett problem för mig.

Med allt mindre uppmärksamhet på blodsockret, allt färre kontroller och ett sakta men säkert dalande i mina träningsrutiner var det nog ingen större överraskning att mitt långtidsvärde vid en årlig kontroll 2005 (efter att ha missat kontrollen 2004 pga utlandsvistelse) var kring ett hemska 17 mmol!

Efter oroande kommentarer från min diabetesskötare och en seriös konversation om anledningarna till denna hemska utveckling lovade jag hitta tillbaka till mina goda tränings- och matrutiner, vilka jag med referens till 2001-2003 var övertygad om skulle göra underverk igen.

Jag hittade dock aldrig tillbaka till squashrutinen, de intensiva 2-timmarspassen med Erik som bränt upp alla kolhydrater som tidigare kommit i vägen för min hälsa.

Jag hittade inte tillbaka till ett regelbundet motionerande med inlines eller andra idrotter och kom bara så långt som till vanlig styrketräning. År 2006 gjorde jag en utbytestermin i Schweiz, en produktiv och lärande tid ur många perspektiv, dock inte ur hälsosynpunkt, trots ett mer regelbundet gymmande och inlinesåkande. Intensiviteten saknades.

Jag gick aldrig upp i vikt eller märkte av andra besvär, och med tron att jag var ung och stark fortfarande oroade jag mig aldrig tillräckligt för situationen som det blivit.

År 2007 återvände jag till Colombia för en fältstudie för min magisteruppsats, och istället för att avsluta mina äventyr på resande fot, blev jag ännu mer dragen till landet och beslutade kring 2008 att satsa på utbildningsforskning här. Den globala krisen hjälpte inte en entreprenöriell (wannabe) utbildningsforskare att hitta fotfäste snabbt och ett par intensiva år med flera olika spännande projekt höll hälsodoktorn på avstånd.

Kring juni 2010, lugnare tider, tog jag mig till en diabeteskontroll via min fästmös hälsoprogram. Angelägenheten om seriös uppmärksamhet till diabetesen var kommen som aldrig förr och jag insåg att min barndomsdröm att bli ett stort starkt lejon en vacker dag var nära att bli historia.

Denna blogg ämnar dokumentera min återkomst till inte bara ett hälsosammare liv, utan till ett stabilt och ljust liv som diabetiker. Motivationen är mitt mål att hitta ett tränings- och näringsrecept som gör mig 100% insulinOberoende, i den mån att jag får full medvetenhet och kontroll över hur jag kan hålla mitt blodsocker på perfekt nivå exempelvis en hel semester (1 månad) utan att bekymra mig om insulinet kom med eller inte.

Hur detta ska gå till är vad denna blogg ämnar besvara. Möjligt? Jag tror det!

Deadline: 1 år (december 2011)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: